Пилотът на Макларън Фернандо Алонсо упрекна стюардите в състезанието за Голямата награда на Абу Даби заради наказанието, което му беше наложено малко след началото на надпреварата.

Испанецът се замеси в сблъсък с Пастор Малдонадо (Лотус) във втория завой, като и двамата излязоха от трасето. За венецуелеца състезанието приключи именно в този миг, докато Алонсо се върна в бокса, за да смени счупеното си предно крило. Впоследствие маршалите го санкционираха със задължително преминаване през питлейна, а и добавиха две наказателни точки от суперлиценза му.

Двукратният световен шампион настоя, че сблъсъкът е бил задействан от Фелипе Наср, който го ударил със своя Заубер. „Ние виним звука от колите за все по-малкото фенове по трибуните. ФИА (Международната федерация по автомобилизъм – б.р.) трябва обаче да погледне към други шампионати като MotoGP и колко успешни са те, колко постоянни откъм наказанията са.“

„Нужно е да се използва здрав разум. Днес да ме накажат с преминаване през питлейна, след като друга кола ме удари, беше мало странно, уникално дори. Никъде другаде не съм виждал такова нещо в шампионати, които са по-забавни от нашия“, добави Алонсо.