В отборът на Ферари ще има нови аеродинамични подобрения по време на идния уикенд за Гран При на Португалия. С тези допълнителните подобрения, италианският тим ще допълни аеродинамичните пакети, които бяха въведени в предходните два състезателни уикенда за Гран При на Русия и Гран При на Айфел.

Тогава от Скудерията показаха нов преден нос, нови странични оптекатели и задно крило, като това доведе и до много силното представяне в квалификацията на „Нюрбургринг“ от страна на Шарл Льоклер, който се класира четвърти. В неделя обаче, проблеми с грейнинг на първия комплект от гуми провали състезанието на монегаска и той завърши седми.

Gulliver/GettyImages
89 снимки

Подобренията, които ще бъдат въведение на „Портимао“ ще са фокусирани основно в зоната на дифузьора, това заяви Енрико Кардиле, който отговаря за развитието на автомобила на „черните кончета“.

Това развитие на SF1000 идва след изключително слабото начало на сезона от страна на Ферари, които след първите 11 старта за сезона се намират на едва шесто място в конструкторския шампионат, с актив от само 80 точки и паси от 34 спрямо петия Рено.

От началото на 2020 година Скудерия има само две класирания на почетната стълбичка, като и двете са дело на Льоклер, който завърши втори още в първото състезание за Гран При на Австрия и остана трети в Гран При на Великобритания. И в двата случая обаче, проблеми за лидерите от Мерцедес и Ред Бул помогнаха за подиума на монегаска.