Легендарният британски пилот от Формула 1 Джаки Стюарт е на мнение, че късметът е имал огромна роля в успехите на неговия сънародник Люис Хамилтън, който стана едва третият в историята с 5 световни титли.

През последните години доминацията на 33-годишния британец е внушителна, а неговият тим Мерцедес е в серия от 5 поредни трофея при конструкторите. Според Джаки Стюарт не бива да се подценява факта, че Хамилтън на практика разполага с най-добрата кола, откакто шампионатът премина към 6-цилиндровите турбо двигатели.

„Люис в момента не само пилотира добре, но също така е попаднал в най-добрия отбор в света, който има най-силният двигател в настоящия момент”, заяви Стюарт. „В същото време обаче той се справя наистина добре.”

„Има толкова много други измерения, когато си пилот от Формула 1. Силно зависим си от колата. Когато аз напуснах отбора на Матра, отидох в Марч (за сезон 1970 – б.р.). Ето това беше предизвикателство! Така че ако Люис си тръгне от Мерцедес и отиде в тим, който не е конкурентен, ето това би било предизвикателство.”

„Люис се справя невероятно добре, но в същото време голям късметлия, задето Рон Денис (бившият му шеф в Макларън – б.р.) го наложи по начина, по който го направи. В онези дни Макларън имаше най-силния автомобил във Формула 1 включително и в сравнение с Ферари”, допълни Стюарт.