Джордж Ръсел от Мерцедес записа най-бързото време в първата свободна тренировка за Гран При на Унгария. В нея не лиспваше и доза напрежение, първо заради катастрофа на Серхио Перес в самото начало, а след това заради изненадващия дъжд, който заваля над "Хунгароринг". Много от пилотите се насочиха към интермедия гумите, но пък други дори не записаха обиколки. Сред тях беше и лидерът в шампионата Макс Верстапен.

15 минути преди края на сесията катастрофира и Карлос Сайнц, който се завъртя на мократа писта на излизането от завой №3, където пилотите минаваха през малка рекичка и при излизането си от трасето удари колата в ляво след завъртането. Сесията пак беше спряна, но испанецът успя да докара колата си до бокса, тъй като нямаше сериозни поражения.

В последните минути на тренировката спря да вали и пилотите най-после започнаха да записват бързи обиколки, като на върха на класирането завърши Джордж Ръсел с Мерцедес с време 1.38,795 минути. Миналата година Ръсел спечели квалификацията в Унгария.

Втори остана Оскар Пиастри с Макларън с 1.39,906 минути, който беше първият пилот, който успя да слезе под 1.40 минути за обиколка на мократа писта.

Една трета от пилотите изобщо не записаха времена в първата тренировка в Унгария, като сред тях се оказаха Макс Верстапен, Люис Хамилтън и двамата пилоти на Алпин Естебан Окон и Пиер Гасли.