Джеймс Алисън се завръща като технически директор в отбора на "Мерцедес". Той заменя Майк Елиът, който ще остане в екипа на тима от Формула 1 като шеф на техническия отдел, съобщава ДПА.

Елиът пое поста технически директор през 2021-а, когато Алисън стана главен технически специалист и съчетаваше позицията с ролята си в екипа на "INEOS Britannia America's Cup".

Тъй като "Ред Бул" измести "Мерцедес" като доминиращ отбор във Формула 1 след промените в регламента, "сребърните стрели" се опитват да променят положението. Те са трети в класирането при конструкторите в началото на сезона. Промяната извън пистата беше потвърдена от отбора днес, като Алисън и Елиът отново смениха работните си места.

"Майк ще ръководи нашата техническа организация, за да гарантира, че имаме правилната структура за постигане на устойчив успех в бъдеще. Концентрирани сме върху изграждането на най-добрата състезателна кола и изграждането на най-добрия екип за разработване на тази кола, като всеки заема най-силните си страни в щаба", каза говорител на отбора.

"Промяната до голяма степен беше провокирана от това, че Майк Елиът ръководи процеса. Така че разменихме ролите. Майк се издигна до технически директор, тъй като има брилянтен научен ум. А Джеймс Алисън се върна на позицията си технически директор и ще докладва на Майк", заяви шефът на "Мерцедес" Тото Волф пред "Autosport".

Автор: Ива Кръстева/БТА