Бившият пилот на Рено във Формула 1 Джолиън Палмър се изказа остро спрямо поведението на Валтери Ботас в заключителните етапи на Гран При на Унгария.

След като през цялото състезание Ботас се превъплъти в помощник на съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън и задържаше дуото на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен, финландецът направи няколко грешки в последните пет обиколки.

Със силно износени гуми Ботас имаше много по-лошо ускорение на изхода от всеки завой в сравнение с германския пилот на „скудерията“ и в началото на 65-ата обиколка Фетел направи своя ход. Той остана от външната страна на първия завой, което допълнително затрудни ускорението на Ботас. Маневрата даде преднина на германеца още преди спирането за втория завой. Тогава дойде и ударът, при който Ботас се вряза в задната част на Ферарито. Сблъсъкът дойде само три седмици след обвиненията от Хамилтън и шефа на Мерцедес Тото Волф, които поставиха под съмнение морала на Ферари заради подобни инциденти във Франция и Великобритания, повлияли силно върху представянето на „сребърните стрели“ в съответните състезания. По-късно и двамата оттеглиха думите си.

За късмет на Фетел, а и на Мерцедес болидът на Ферари не пострада и германецът успя да завърши втори зад Хамилтън.

„Представете си какво щеше да стане, ако след този инцидент Фетел беше отпаднал, което щеше да даде още 18 точки преднина на Люис“, каза Палмър.

„Това щеше да постави много големи въпросителни около тактиките на Мерцедес. Дори по-големи от тези за Ферари. Това със сигурност беше най-спорният от трите сблъсъка“, допълни британеца.

Впоследствие инцидентът бе обявен за състезателен и Ботас не понесе наказание. Той обаче получи 10 секунди добавяне на време за сблъсъка си с Даниел Рикиардо в завой №1 две обиколки по-късно.

Следващият старт след лятната пауза във Формула 1 ще е бъде за Голямата награда на Белгия. Свободните тренировки, квалификациите и същинското състезание можете да наблюдавате в ефира на DIEMA SPORT в уикенда 24-26 август.