Всички по света се питат дали Ферари ощетиха Кими Райконен в изминалото Гран При на Монако и докато изглежда лесно да се отговори положително на този въпрос заради тежката история на отборни заповеди в Скудерията, хладнокръвният анализ на случилото се показва по-сложна история.
 
Фактите: Кими победи Себ в квалификацията, потегли първи, удържа позицията си в първи завой и водеше до спирането си в бокса. Ботас се движеше трети пред Верстапен и Рикардо. Първи в бокса влезе пилотът на Ред Бул - в 32 об., след това този на Мерцедес - в 33-та, а Райконен го направи в 34-та. Рикардо, който беше пети по това време, смени гуми в 38 тур, а Фетел в 39-ти.
 
Първо, искам да наблегнем на обиколките на Райконен и Фетел в този прозорец:
РАЙКОНЕН ФЕТЕЛ
34 бокс 1:16.592
35 1:19.518 (!) 1:16.446
36 1:16.114 1:16.264
37 1:16.133 1:15.587 (!)
38 1:15.606 1:15.238 (!)
39 1:15.527 бокс (с 0,5 сек. по-бърз от този на Кими)
 
Искам да обърнем внимание на няколко много важни моменти.
1) Райконен направи много бавна обиколка след излизането от бокса, тъй като не успя да вкара гумите в работен режим / 2) натъкна се на трафика на Бътън и Верлайн / 3) Фетел направи феноменални 37-ма и 38-ма обиколки преди да влезе в бокса / 4) разликата между двамата при излизането на Себ от алеята беше минимална.
 
Обективните изводи от случилото се са следните.
1) Кими попадна в трафик на задминати с една обиколка пилоти и не можа да загрее супермеките гуми достатъчно бързо / 2) Себастиян имаше чиста писта пред себе си и направи обиколките на живота си преди влизането за смяна. Важното е да си обясним логиката на взетите решения и какво ни разкриват те.
 
Да започнем отначало. Макс Верстапен трябваше да заложи на пресичаща стратегия в опит да прескочи Валтери Ботас и да стане трети. Шефът на Мерцедес Тото Волф обясни, че Мерцедес не са имали друга възможност, освен да вкарат Ботас в последвалата обиколка, защото реално щяха да загубят една позиция от поне единия болид на Ред Бул. Ботас запази позицията си пред Верстапен след смяната на гуми.
 
Продължаваме със Скудерията. Потеглилият от пол-позишън състезател на всеки отбор, който се задържи на лидерската позиция в първата серия от обиколки, винаги има предимството за това да влезе по-рано в бокса. И Кими го направи, като от Ферари реагираха веднага след боксовете на Макс и Валтери. Това е нормалната логика в такъв сценарий, независимо дали Себ или Кими е лидер.
 
Какво бе особеното на Монако?
Пирели разкриха нещо много любопитно преди старта - ултрамеките гуми могат да издържат цялата дистанция и затова всички искаха да ограничат максимално серията със супермеките. Всички правиха сметки за евентуална кола за сигурност, но такава в първата половина от надпреварата нямаше. Температурите на асфалта в неделя бяха най-високи за целия уикенд. Отборите почти нямаха данни за тези гуми (Ред Бул не бяха направили нито една обиколка с тях до неделя). Всички тези неизвестни облагодетелстваха двама състезатели - Фетел и Рикардо, които останаха по-дълго на трасето - но те в създалата се ситуация нямаха друг избор.
 
Какви варианти имаха Фетел и Рикардо?
Никакви. Те трябваше да останат по-дълго на трасето. Просто защото нищо нямаше да загубят от това. Рикардо нямаше да загуби петото си място от Сайнс, а Фетел нямаше да загуби второто от Ботас. Никой не предполагаше, че Рикардо ще направи три рекордни тура, а Фетел - два. Допълваме към уравнението и трафика на Бътън и Верлайн, който допълнително усложни задачата на първите трима, влезли в бокса. Така стигнахме до ситуацията, при която пресичащите стратегии в Монако не спечелиха, а тъкмо обратното - надграждащите (overcut) стратегии проработиха.
 
В заключение?
Ферари имат богата история на отборни заповеди, но улиците на Монте-Карло не бяха демонстрация на подобни такива. Фетел направи уникални обиколки, когато никой не предполагаше, плюс самият той, че такива са достижими. Кими остана разочарован, същото се отнасяше и за Макс, но така се разви стратегически ГП на Монако, че всеки взе най-логичното решение за себе си и от това се оказаха победители Себ и Даниел. Макс трябваше да опита пресичаща, за да изпревари Валтери. Валтери трябваше да отговори, за да се защити. Кими трябваше да влезе първи, защото беше първи, а Даниел и Себ нямаха какво да губят, ако останат по-дълго и опитат нещо по-добро. Тази неделя това бяха силните решения. Да видим кои ще са в следващата. Сезонът и новата формула са безкрайно интересни.