Валтери Ботас е новият лидер в световния шампионат на Формула 1. Пилотът на Мерцедес успя да спечели състезанието за Голямата награда на Азербайджан, по улиците на Баку. Втори се нареди съотборникът му Люис Хамилтън, а трети остана пилотът на Ферари Себастиан Фетел.

Победата за Ботас е втора през сезонa, след като той успя да извоюва и лидерската позиция в първото за годината състезание - Гран при на Австралия. В следващите две - Бахрейн и Китай, първи бе Люис Хамилтън, а Ботас оставаше втори. 

Това е и четвърта двойна победа за Мерцедес от началото на сезона, с което те се превръщат в първия отбор в историята с подобно постижение.

Ботас диктуваше темпото в по-голямата част на надпреварата. Единствено между 13-ата и 32-ата обиколка невлезлият в бокса по това време пилот на Ферари - Шарл Льоклер, бе лидер, но неговата стратегия (с едно спиране за цялото състезание) не сработи и Ботас си върна първенството.

Хамилтън не успя да притисне максимално своя колега в края, въпреки че закратко бе в неговата DRS зона, и остана 2-ри.  

Ботас вече е с 87 точки в генералното класиране, докато Люис е с 86. Фетел е трети с 52 пункта, един пред Макс Верстапен. 

Въпреки че се блъсна в квалификацията, монегаскът Шарл Льоклер прогресира много в хода на състезанието и дори успя да направи най-бърза обиколка в Баку - 1:43,009. Така той взе допълнителната точка за най-бърз тур.

.....................................

Край на състезанието! Валтери Ботас е убедителен победител по улиците на Баку в Гран при на Азербайджан. Финландецът се нарежда пред своя съотборник Люис Хамилтън. Трети на подиума е пилотът на Ферари Себастиан Фетел. 

51-а обиколка - Последна обиколка. Шарл Льоклер с рекордна обиколка - 1:43,009. Монегаскът взима допълнителната точка за най-бърза обиколка.

50-а обиколка - Хамилтън е в DRS зоната на Ботас, под секунда разлика между двамата. 

49-а обиколка - Драма на финала. Две обиколки до края, а Хамилтън е много близо до Ботас - разлика от около 1 секунда. 

48-а обиколка - Льоклер с бокса, битка на монегаска с Верстапен за 4-ата позиция. Ландо Норис чукна стената и загуби ритъм. Хамилтън с най-бърза обиколка - 1:44,166.

46-а обиколка - 5 обиколки до края, Ботас е лидер с повече от секунда и половина пред своя съотборник Хамилтън. Англичанинът дори не е в DRS зоната на своя съперник. 

44-а обиколка - Валтери Ботас с най-бърза обиколка - 1:44,408

43-та обиколка - Разлика от цели 27 секунди между Льоклер и Верстапен за 4-ата позиция. Фетел на 3 секунди зад Хамилтън, Люис на 2 зад лидера Ботас.

42-ра обиколка - Зелен флаг, състезанието е рестартирано. Хамилтън загуби време и вече е на над 3 секунди зад Ботас. Фетел опитва да настигне Хамилтън.

41-а обиколка - 10 обиколки до края, Ботас и Хамилтън се борят за върха (около 2 секунди разлика), Фетел и Верстапен спорят за подиум (около 2 секунди разлика). Ромен Грожан напуска състезанието.

39-а обиколка - Ред Бул продължават да се борят за точката, давана за най-бърза обиколка. Макс Верстапен с ново рекордно темпо - 1:44,794.

39-а обиколка - Единственият пилот, който така и не пожела да влезе в бокса - Пиер Гасли, загуби мощност и отпадна от състезанието. Жълт флаг на пистата, виртуална кола за сигурност.

36-а обиколка - Льоклер изпревари Гасли и вече е 5-ти. Ботас лидер, Хамилтън - втори, Фетел - трети...

35-a обиколка - Меки гуми за Льоклер след влизането в бокса. Разликата между Ботас и Хамилтън е около 1,6 секунди. Даниел Квият напуска състезанието след удара с Рикардо. 18 пилоти на пистата. 

33-а обиколка - Мерцедес взима преднина пред останалите, като Ботас и Хамилтън ще се борят за първата позиция. Льоклер беше длъжен да пусне своя съотборник Себастаин Фетел пред себе си и да влезе в бокса. Пиер Гасли също не е влизал в бокса. Макс Верстапен продължава да реди рекордни обиколки - 1:45,046.

33-а обиколка - Зелен флаг. Даниел Рикардо напусна състезанието след контакт с Даниел Квият. На пистата са 19 пилоти.

33-а обиколка - Хамилтън изпревари Льоклер и вече е втори. Битка между Мержедесите за върха. Коминикация между Льоклер и неговия екип кога да се влиза в бокса.

32-а обиколка - Валтери Ботас не срещна никакви проблеми да изпревари Льоклер на една от правите на пистата. Хамилтън е страшно близо зад Льоклер. Жълт флаг на трасето. Нова най-бърза обиколка на пистата за Макс Верстапен - 1:45,051.

31-ва обиколка - Ботас в DRS зоната на Льоклер, Хамилтън в DRS зоната на Ботас. Разликите са изключително малки, под една секунда.

30-а обиколка - Льоклер остава лидер и ще опита да завърши състезанието само с едно спиране в бокса. Кога ще дойде то...

28-а обиколка - Льоклер остава лидер без бокс. Ботас е втори, Хамилтън трети, Фетел, четвърти. Райконен изпреварва Магнусен и вече е 13-ти. 

27-а обиколка - Ръсел влиза в бокса, наказание за Албон за минаване през бокса. 

26-а обиколка - Ланс Строл изпреварва Кевин Магнусен и вече е 12-ти. Битка между Кевият и Рикардо за зоната на точките и 10-ата позиция. 

25-а обиколка - Влизане в бокса на Кубица. Грожан с пилотска грешка и излизане от пистата. Все пак пилотът на Хаас се върна бързо на трасето, но загуби 4 позиции.

24-а обиколка - Макс Верстапен с най-бърза обиколка на пистата - 1:45,387.

​Най-бързите сектори до момента...

23-рa обиколка - Рикардо изпреварва Магнусен и вече е 12-ти. Албон прескочи Ръсел и вече е 18-ти.  Льоклер продължава да води колоната без бокс. На три секунди и половина зад него е Ботас. Пиер Гасли също не е влизал в бокса и в момента е 6-ти, въпреки че започна 20-ти.  

20-a обиколка - 8 секунди разлика между Льоклер и Ботас. Хамилтън скъсява разликата между себе си и своя съотборник Ботас. В момента разликата между двата Мерцедеса е около 2 секунди.  

19-а обиколка - Лидер е Шарл Льоклер, без да е влизал в бокса. Зад него са Ботас, Хамилтън и Фетел, които вече минаха през бокса. Рикардо изпревари Райконен и вече е 13-ти.

18-а обиколка - Хамилтън с нова най-бърза обиколка - 1:45,867.

17-а обиколка - Люис Хамилтън с най-бърза обиколка - 1:46,246. Верстапен бе наказан с преминаване през бокса, но след това се появи 5-ти пред Гасли. 

14-a обиколка - След влизане на Хамилтън в бокса Ботас успява да си върне позицията пред своя съотборник. Льоклер и Верстапен, без да са влизали в бокса, са лидери в състезанието в този момент. Роберт Кубица бе наказан с минаване през бокса.

13-a обиколка - Ботас и Фетел в бокса, Хамилтън повежда колоната, Льоклер втори.  

10-а обиколка - Льоклер със страхотен прогрес, прескочи и Верстапен. Монегаскът вече е 4-ти, близо до съотборника си Себастиан Фетел.

9-а обиколка - Кими Райконен влезе в бокса, Льоклер изпревари и Ландо Норис - вече е 7-и.

7-ма обиколка - Проблеми със скоростта за Даниел Квият. Той бе разминат от Льоклер, Сайнц, Рикардо и Албон. Разликата между Ботас и Хамилтън вече е около 4 секунди. 

3-та обиколка - Валтери Ботас увеличава преднината си пред втори Хамилтън - на около две секунди. На около три е Фетел. Льоклер спечели две места - вече е пред Квият и Рикардо.

1-ва обиколка - Пилотите вече могат да използват подвижните задни крила. Льоклер успява да изпревари Квият и вече е 8-ми.

Начало на състезанието - предстоят 51 обиколки! Много чист старт, без инциденти. Ботас запазва позицията си след старта, Хамилтън втори, Фетел трети...

Загряваща обиколка! Мерцедес стартира с двама пилоти от първа стартова решетка. 22 градуса температура на въздуха, 42 градуса температура на асфалта - по-добри условия за Ферари според предварителните очаквания.

Подреждане на стартовата решетка в Гран При на Азербайджан

1. Валтери Ботас (Мерцедес) 

2. Люис Хамилтън (Мерцедес)  

3. Себастина Фетел (Ферари)  

4. Макс Верстапен (Ред Бул) 

5. Серхио Перес (Райсинг Пойнт)  

6. Даниел Квият (Торо Росо)  

7. Ландо Норис (Макларън)  

8. Антони Джовинаци (Алфа Ромео) 

9. Шарл Льоклер (Ферари)  

10. Карлос Сайнц (Макларън)

11. Даниел Рикардо (Рено)

12. Александър Албон (Торо Росо)  

13. Кевин Магнусен (Хаас Ферари)

14. Пиер Гасли (Ред Бул) 

15. Ланс Строл (Райсинг Пойнт)  

16. Ромен Грожан (Хаас Ферари)

17. Нико Хюлкенберг (Рено)

19. Джордж Ръсел (Уилямс)

19. Роберт Кубица (Уилямс)

20. Кими Райконен (питлейн)