Пилотът на Мерцедес във Формула 1 Валтери Ботас очаквано не беше никак доволен от 4-ото си място в Гран При на Канада, докато неговият съотборник Люис Хамилтън записа своята 5 победа в първите 7 старта през 2019-а.

Финландският състезател остава единственият друг пилот, който е успявал да измъкне победа от доминиращия британец. Ботас спечели откриващото състезание в Австралия, а после стори същото и в Баку (4-и кръг), ала сега изостана сериозно в точките след три поредни успеха за 5-кратния световен шампион. В генералното класиране Хамилтън води със 162 точки, докато Ботас има 133. Трети е Себастиан Фетел (Ферари) със 100, като тримата са единствените, които на този етап от сезона имат трицифрени активи.

В Канада нещата тръгнаха зле за Ботас още в квалификацията, когато той се намери зад Даниел Рикиардо (Рено) и Пиер Гасли (Ред Бул). На старта в самото състезание скандинавецът беше изпреварен от Нико Хюлкенберг (Рено), а по-нататък води оказала се твърде дълга битка с Даниел Рикиардо (Рено).

„Колата я усещах много добра в Q1, Q2. Нататък имах ясна идея как да подобря представянето, къде да нанеса корекции и се чувствах уверен. Накрая всичко се реши от глупава грешка”, заяви Ботас.

„Ситуацията не е идеална, но трябва да продължа напред. Може би това отново е зов за събуждане, със сигурност мога да си извадя поуките от този уикенд.”

„В неделя температурите бяха с градус или два по-високи, отколкото всички очакваха. Ние очаквахме да бъдем в челната редица или най-много във втората, но да се окажа в третата направи нещата много по-трудни. Знаехме, че може да се стигне до проблеми и точно така стана”, добави Ботас.