Шефът на Торо Росо във Формула 1 Франц Тост заяви, че шампионатът ще бъде много по-зрелищен, ако административно се изравнят потенциалите на двигателите. Според него само така спортът ще стане по-атрактивен заради равните шансове за победа пред всички отбори.

През последните три години Мерцедес доминира яростно над останалите след въдеждането на 1,6-литровите 6-цилиндрови турбо двигатели. За 2017 година са предвидени такива промени в правилника, които ще позволят на колите да бъдат по-мощни, а рамките на допустимите отклонения да се увеличат.

Тост не е наясно дали така ще се сложи край на диктатурата на Мерцедес, като предложи алтернативен план за това. „Всички се надяваме да има промяна, защото в противен случай твърде много хора ще загубят интерес към първенството. Надявам се Ред Бул и Ферари да прогресират“, каза Тост, чийто тим е „сателит“ на австрийците и ползва двигатели на Ферари.

„Зрителите искат да виждат различни победители, както и инциденти – без сериозни последствия, разбира се. Постоянно чувам от приятелите си, че вече няма сблъсъци при стартовете. Освен това трябва да се отървем и от наказанията (с отнемане на позиции – б.р.)“, допълни Тост.

„Ако искаме шоуто да стане по-добро, първо трябва да изравним двигателите. Ако през 2017 година Мерцедес пак има преднина, Международната федерация по автомобилизъм трябва да „замрази“ двигателите, за да може останалите да наваксат изоставането. Точно сега наблюдаваме първенство на двигателите, защото зад волана на Мерцедес Алонсо и Фетел също биха станали световни шампиони“, допълни Тост.