Актуалният световен първенец във Формула 1 Люис Хамилтън все още не е получил признанието, което му се полага в пълна степен. Подобно мнение изрази бившия шампион Деймън Хил.

Хил се появи на Ф1 сцената в началото на 90-те години на миналия век, когато в надпреварата доминираше великия Айртон Сена. Британецът записа името си в историята с титлата от 1996 година, за която надви друг исполин  в лицето на Михаел Шумахер.

Именно германецът държи рекорда по спечелени световни титли – 7 – и дълго време се вярваше, че ще остане недостижим.  Сега обаче със своите 5 отличия Хамилтън има всички предпоставки да го застигне, след като вече изравни постижението на първия доминатор в историята на Ф1 – Хуан Мануел Фанджо.

Днес от 16 часа българско време ще се проведе квалификацията за Гран При на Великобритания (DIEMA SPORT 2/PLAY DIEMA XTRA), а в нея се очаква Хамилтън да направи първата заявка към постигането на рекордна 6-а победа на „Силвърстоун”. „Никой не може да отрече неговата скорост. Той е там, редом до Шумахер, Сена и Джим Кларк”, отсече Хил.

„Мисля, че начинът, по който той съвместява живота си с Формула 1, е изключителен. Много лесно е да се окажеш премазан. Това ще отнеме всяка последна капчица енергия, но мисля, че той се справя брилянтно.”

„Разполага с времето да „изключва” и да върши своите неща, чрез които презарежда батериите. Ако пък не се занимаваше с тях, щеше да ходи само по промоционални събития на спонсорите и да бъде тотално изстискан.”

„Той е недооценен. Бих казал, че не му отреждат мястото в пантеона на Ф1, което му се полага. Някак си успява да остане извън радара. Моторният спорт не е като футбола, той не е за всички. Може би не му помага и факта, че той поддържа лъскава репутация. Люис Хамилтън обаче е състезателен пилот и това, което прави в колата, е просто изключително. Това, което е постигнал… Нямата нужда да сте гений, за да разберете, че е спечелил много и му предстои да спечели още много. Рекордите говорят сами по себе си”, добави Хил.