Бившият президент на Ферари Лука Ди Монтедземоло похвали решението на Люис Хамълтън да се присъедини към италианския отбор от Формула 1 от 2025 година, предаде ДПА.

"Неочакван и впечатляващ трансфер, като се надявам, че той не само ще бъде полезен за конкурентността на тима, но и заради факта, че вниманието ще се насочи към Ферари", каза Ди Монтедземоло пред агенция АНСА.

"Хамилтън е голям шампион, той ще направи всичко, за да завърши кариерата си със световна титла. Льоклер иска да спечели първата си титла, ще бъде много забавно", добави той.

Но той предупреди: "С двама номер 1 ще бъде още по-важно да имат кола, която е способна да печели, това е основното. В противен случай този трансфер ще бъде много рисков."

Светът на Формула 1 бе шокиран в сряда, след като Мерцедес обяви, че седемкратният световен шампион Хамилтън ще напусне отбора в края на сезон 2024. Ферари пусна по същото време съобщение, че британският пилот ще се присъедини към тях през 2025.

Ди Монтедземоло често е свързван с огромното си влияние върху Ферари. Като мениджър на скудерията, той спечели титлата при пилотите и конструкторите с Ники Лауда през 1975 и 1977, като взе още една титла при конструкторите през 1976.

През 1991 той беше обявен за президент на Ферари и си постави за цел нова титла. Той направи бързи промени в италианския тим и подписа с Лауда като консултант.

При ръководството на Ди Монтедземоло и изпълнителния директор Жан Тод Ферари спечели титлата при пилотите с Михаел Шумахер през 2000 - първата след 1979. След това Шумахер грабна още четири титли. /БТА