Алекс Занарди бе поставен в изкуствена кома, след като претърпя няколкочасова операция в петък срещу събота. Бившият пилот от Формула 1 и КАРТ претъпря тежък инцидент и получи тежки травми по главата и лицето. Няма сериозни наранявания на гърдите и вътрешните органи. Той бе откаран в болница в Сиена, където премина хирургическата интервенция и е в интензивното отделение. Състоянието му се определя от лекарите като стабилно, но тежко.

„Кардиореспираторните показатели са стабилни. Като цяло клиничната картина не е лоша. Трябва да се изясни неврологичната картина, което ще се случва през следващата седмица, когато състоянието на Занарди позволява“, се казва в изявлението на болницата.

„Не е изключено увреждане на зрението, поради което се обърнахме към офталмолози за консултация. Получил е наранявания на лицето, при което е възможно да има увреждане на зрителните органи, чието състояние ще се разглежда след няколко дни. Същото се отнася за неврологичната картина, тъй като в момента седативните средства не позволяват да бъде оценена. Трудно е да се каже кога може да бъде спряно използването им.“

„Ако състоянието стабилно, то може би следващата седмица след консултация с извършилия операцията неврохирург може да говорим за спирането на седативните препарати. Занарди е в страхотна форма и вероятно това е причината да реагира толкова добре на приложената терапия. Ние сме оптимисти и сме уверени, че ще е фактор, влияещ на положително на курса на лечение.“

Лекарите заявиха, че състоянието на Занарди не е безнадеждно

Ситуацията може да се влоши или да остане стабилна. От здравното заведение не правят никакви прогнози преди да имат цялостна картина.