Тайландецът Александър Албон от тима на "Ред Бул" даде най-добро време в първата свободна тренировка преди неделното Гран при на Бразилия във Формула 1.Албон завъртя най-бърза обиколка на прогизналата писта "Интерлагос" за 1:16.142 минути и остави на 0.551 секунди зад себе си пилота на "Мерцедес" Валтери Ботас. Тайландецът обаче не успя да завърши безаварийно сесията, тъй като в самия и край се удари в една от предпазните стени при завой номер 12.

 

С трето време остана германският пилот на "Ферари" Себастиан Фетел, който със своето изоставане от 0.899 секунди бе последният, изостанал на по-малко от секунда от Албон.

 

Шарл Льоклер с "Ферари", Карлос Сайнц-младши с "МакЛарън" и Нико Хюлкенберг с "Рено" допълниха челната шестица в сутрешната сесия. Силният дъжд край Сао Пауло направи така, че пилотите да запишат много малко на брой бързи обиколки, както и до серия от леки инциденти. Британецът Люис Хамилтън с "Мерцедес", който в предишния кръг в САЩ си осигури предсрочно спечелването на световната титла, и холандецът Макс Ферстапен с "Ред Бул" не успяха да запишат бързи обиколки точно заради лошото време.