За феновете на автомобилните спортове 1 май завинаги ще остане най-тъжният ден - денят, в който един от най-великите и може би най-обичаният от всички пилоти във Формула 1, намери смъртта си - легендарният Айртон Сена.

Бразилецът започва от първа позиция и запазва лидерството си в началото на състезанието пред Михаел Шумахер. След инцидент в началото кола на сигурността предвожда колоната в първите обиколка. В шестата надпреварата е подновена.

Малко след това обаче Сена губи контрол на завоя Тамбурело в седмата обиколка, напусна пистата със скорост 307 км/ч и се блъска в бетонната стена със скорост около 233 км/ч. Червеният флаг е вдигнат, а заради слабия пулс и загубата на много кръв, медицинският екип на професор Уолкинс извършва трахеотомия на място и изисква незабавно пренасяне с хеликоптер към болницата в Болоня.

В 18:30, малко над 4 часа след инцидента, доктор Джовани Гордини съобщава, че Сена е умрял в следствие на фаталните наранявания.

В болида на бразилеца е открито австрийското знаме, което Сена е възнамерявал да развее в памет на Ратценбергер след състезанието.

В следващите години безопасността наистина ще бъде значително подобрена и фаталните инциденти ще намалеят драстично. За жалост обаче Сена не успява да стане свидетел на това.