Следващият отбор, който бъде хванат в шпионаж, ще бъде изхвърлен от шампионата на Формула 1, закани се президентът на Международната Автомобилна Федерация (ФИА) Макс Моузли.

През миналата година Макларън-Мерцедес бе глобен със 100 милиона долара заради шпионаж срещу Ферари, но въпреки това пилотите на отбора Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо довършиха сезона.

„Никога не може да спреш това, което е в нечия глава, но можем да спрем обмена на информация по писмен или електронен път. В днешни времена няма как да не оставиш следи при подобна операция, а ние със сигурност ще ги намерим”, убеден е Моузли.

„Следващите провинили се ще бъдат изхвърлени. Когато наказахме Макларън всички си помислиха, че 100 милиона долара са много, но другият вариант беше да спрем отбора от участие в шампионата”, зарече се босът на ФИА.

Макс Моузли потвърди, че ще бъде наложен и таван на бюджета на отборите от Формула 1.

„Сигурен съм, че ще успеем да го направим през следващите няколко месеца. Това ще доведе и до съкращение на работния щаб в отборите, но по-големите и без друго не изпитват недостиг на инженери”, допълни той.