Шефът на МакЛарън Рон Денис обяви публично, че Люис Хамилтън може да се състезава за титлата във Формула 1, след като британският младок сподели притесненията си, че играе втора цигулка на Фернандо Алонсо.

За първи път в кратката си кариера Хамилтън изглеждаше разочарован от втората позиция във вчерашното Гран При на Монако, зад Алонсо.

След рутинната двойна победа на МакЛарън, новобранецът се оплака, че не му е било позволено да притисне световния шампион в последните обиколки на трасето в княжеството.

„Настигнах го, но в Монако изпреварването е много трудно, а двамата очевидно бяхме с една и съща скорост,” обясни 22-годишният британец.

„Получих инструкции да го карам по-леко, така че нямаше смисъл да го притискам, за да сгреши, тъй като, ако той бе сгрешил, аз можеше да се блъсна в него. За отбора бе най-добре да завършим първи и втори. Ако трябва да съм честен, накрая опитах да го натисна. Не се отказах, не послушах много нарежданията и продължих.”

Хамилтън продължи: „В края на краищата обаче съм новобранец, и второто място в първото ми Гран При на Монако не е зле.”

Той обаче не спря дотук. „Трябва да се примиря. Аз съм с номер две на болида си и съм втори пилот. Аз съм новобранец, това е първият ми сезон и се радвам, че изобщо съм тук. На подиума съм вече в пет състезания и се надявам така да продължи.”

Рон Денис обаче разкри подробности за избора на стратегия и заяви, че няма заповеди от падока и Хамилтън, и Алонсо могат да се състезават за титлата.

И двамата пилоти на МакЛарън са с по 38 точки, въпреки че лидерската позиция се държи от Алонсо, който има два победи тази година.

„Люис има равни шансове за световната титла,” продължи Денис. „В миналото много пъти съм бил критикуван, че не фаворизирам един пилот и така губим титлата. Но няма да го направим и сега, независимо кои са пилотите.”

„Ще има места, на които те ще имат свобода да се изпреварват, но това не бе едно от тях. Тук ако единият притиска другия, може лесно да се стигне до грешка, и тогава и двамата да отпаднат,” завърши обясненията Рон Денис.