Луис Хамилтън сподели, че е във „възторг” от третото място, на което завърши при дебюта си във Формула 1. Английският пилот на МакЛарън се качи на подиума на Гран При на Австралия, като се нареди до Кими Райконен и Фернандо Алонсо.

22-годишният Хамилтън заяви, че до този момент е карал на пистата „Албърт Парк” единствено на своя Плейстейшън.

Той обаче даде заявка да стане следващата суперзвезда във Формула 1, след страхотно каране в Мелбърн.

Хамилтън каза: „Беше фантастично. Да поведа в първото си Гран При е просто неописуемо усещане. Но беше наистина трудно. Да те преследва Фернандо, двукратния шампион, в първото ти състезание, това създава доста напрежение.”

„Но в действителност състезанието премина гладко за мен. Беше напрегнато, защото не трябваше да правя грешки – е, аз направих няколко. Усещането бе изцяло ново за мен, но съм във възторг. Да се качиш на подиума в първото си състезание е фантастично.”

Хамилтън можеше да завърши и на по-предна позиция, след като дълго време удържаше второто място и дори води колоната в четири обиколки, по време на спиранията на Райконен.

Резултатът на Хамилтън го направи първия дебютант, който се качва на подиума във Формула 1, откакто Жак Вилньов го направи преди 11 години на същата писта, и първия британец, който завършва сред първите три от 1966 година насам, когато Майк Паркс стори това на Гран При на Франция.

Шефът на МакЛарън Рон Денис определи резултата на Хамилтън като забележителен.

„Той свърши наистина добра работа, караше много дисциплинирано. Стратегията ни бе насочена към Фернандо, но няма как да не отчетем, че Луис направи страшно състезание и напълно си заслужи третото място.”

„Той работи много здраво през последните десет години. Направи много жертви и аз съм горд, че е част от нашия тим.”