Полският пилот на БМВ-Заубер Роберт Кубица стана първият пилот от Източна Европа с победа в старт от Формула 1.

Кубица спечели седмия старт за сезона – Гран При на Канада на пистата Жил Вилньов и излезе начело в класирането при пилотите в световния шампионат.

Полякът завъртя 70 обиколки за 1 час 36 минути и 24.447 секунди, след като стартира от втора позиция. След него се нареди съотборникът му в тима на БМВ Ник Хайдфелд на 16.495 секунди от победителя.

Трети на почетната стълбичка е Дейвид Култард с Ред Бул – Рено. Четвърти е Тимо Глок с Тойота, пети Фелипе Маса с Ферари, а шести Ярно Трули с Тойота.

В зоната на точките се наредиха още Рубенс Баричело с Хонда и Себастиан Фетел с Торо Росо – Ферари. Девети остана Хейки Ковалайнен с Макларън-Мерцедес.

Двамата водачи в класирането до момента - Люис Хамилтън с Макларън-Мерцедес и световният шампион Кими Райконен с Ферари не завършиха състезанието, след като се сблъскаха помежду си в 20-ата обиколка, когато англичанинът удари задната част на болида на Ледения.

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо също отпадна от надпреварата, тъй като се заби в мантинелата в 47-ата обиколка.

Роберт Кубица излезе начело при пилотите с 42 точки, с четири повече от Хамилтън и Маса, които имат по 38. След тях в подреждането са Райконен с 35 и Хайдфелд с 28 точки.

В класирането при конструкторите Ферари запази водачеството си със 73 точки. След двойната победа в Канада БМВ се изкачи на втора позиция със 70. Макларън е трети с 53 точки.