Пилотът на Макларън Хейки Ковалайнен заяви, че не притеснява за завръщането си в състезанието за Голямата награда на Турция през следващия уикенд след тежката катастрофа, която претърпя в последното състезание в Испания миналата седмица.

„Искам да се върна към състезанията възможно най-бързо. До инцидента в Барселона те бяха единствената ми цел. Всеки спортист и особено във Формула 1 работи винаги за подобряването на сигурността на пилотите, но Формула 1 е рискован бизнес. Наясно си с това като пилот, но не мислиш за него. Ако се притесняваш за подобни неща, губиш концентрация. Предполагам, че не само с мен е така“, каза Ковалайнен.

26-годишният финландец изпадна в безсъзнание при катастрофата в състезанието за Обиколката на Каталуня в неделя и прекара нощта под наблюдение в болница. Впоследствие той заяви, че няма никакъв спомен за инцидента, в който болидът му се вряза в оградата от гуми със скорост от около 130 километра в час.

Финландецът ще трябва да премине задължителен фитнестест в Истанбул, преди да бъде допуснат до състезанието. Той заяви, че се чувства по-добре и сковаността във врата почти е изчезнала.

Изпълнителният директор на Макларън Мартин Уитмарш заяви, че тимът ще направи пълен неврологичен преглед на пилота. Той добави, че ако ФИА спре Ковалайнен от участие, ще се включи резервата Педро де ла Роса.