Трикратният шампион във Формула 1 Ники Лауда подкрепи мненията, че Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) трябва да положи усилия за възвръщането на предишния статут на шампионата. Според австриеца това трябва да стане чрез болиди, които изискват повече умения от пилотите за тяхното пилотиране.

Легендата на моторните спортове общо взето зае позиция, кято по-рано този месец изрази и действащият пилот на Ферари Кими Райконен. Финландецът сподели, че Ф1 се нуждае от малко повече опасност – в рамките на допустимото – за да прикове отново интереса на феновете, който главоломно намалява.

„Болидите трябва отново да бъдат трудни за управление“, коментира Лауда, който е почетен президент на Мерцедес. „Когато аз преминах от Формула 2 към Формула 1, направо напълних гащите! Спортът отново трябва да бъде за истински мъже, а не за младоци, които само си играят с бутоните по волана. Само пилоти с най-високите умения – и то пилотски умения – трябва да бъдат във Формула 1.“

„Шампионатът трябва да стане по-опасен, но не по-рисков. Не казвам, че безопасността трябва да се неглижира, но ако сега колите станат по-бързи, то тръпката за пилотите и феновете ще се повиши“, допълни Лауда.