Босът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че „всички“ трябва да са притеснени от темпото на Рейсинг Пойнт този сезон, след като Рено протестира относно легалността на болида им в неделя.

Френският тим изпрати официално оплакване след победата на Люис Хамилтън в Гран При на Щирия – състезание, в което пилотът на Рейсинг Пойнт Серхио Перес завърши на 6-та позиция, стартирайки от 17-та. Протестът на Рено се изразява в това, че според тях Рейсинг Пойнт е нарушил правилата на Формула 1, изграждайки автомобил, който не е оригинален по дизайн на специфичните „Публикувани части“. От Международната автомобилна федерация уважиха жалбата на Рено и наредиха на Мерцедес да осигурят тима на Рейсинг Пойнт със същите части от болида през 2019.

„Мисля, че всички трябва да са притеснени от Рейсинг Пойнт. Перес беше по-бърз от Валтери Ботас с Мерцедес в един етап от състезанието. И, имайки предвид, че гумите на Ботас бяха в рамките на обиколка по-стари от тези на Рейсинг Пойнт, Перес беше три или четири десети по-бърз. Това беше много впечатляваща скорост, която те показаха“, каза Хорнер. Съотборникът на Перес – Ланс Строл, завърши седми, и сподели след края на състезанието, че според него тимът е имал „втората най-бърза кола“. „Имахме втората най-бърза кола, може би третата, но бяхме със сигурност по-бързи от Рено, Макларън и още много други отбори“.

Рейсинг Пойнт кара с двигатели на Мерцедес и базата им на Силвърстоун е близо до тима на „сребърните стрели“. Тимът финишира седми в генералното класиране при конструкторите миналата година, но е в период на еволюция след поемането на новия собственик Лоурънс Строл през 2018. Приликите между Рейсинг Пойнт и Мерцедес от миналата година приковаха вниманието по време на предсезонните тестове, като отборът не отрече, че се е вдъхновил от тях. Съставът добави, че е изследвал колата в детайли от снимки, но не е направил нищо незаконно.