Водачът в световния шампионат Люис Хамилтън с МакЛарън Мерцедес драматично спечели първата позиция в квалификацията за място на Силвърстоун с време 1:19.997 минути. Дебютантът продължава отличното си представяне. След осем старта във Формула едно британецът има записани осем пъти се е качвал на почетната стълбичка.

Втори в Гран При на Великобритания ще стартира Кими Райконен с Ферари с 1:20.099 минути. Трети остана световният шампион Фернандо Алонсо с МакЛарън с 1:20:147.

Финалът на квалификацията бе изключително драматичен. Преди последната обиколка водач бе Фелипе Маса, който впоследствие остана четвърти. Водачеството само в рамките на няколко секунди бе взето от Алонсо и от Райконен, за да бъде спечелено в крайна сметка от Хамитън.

Роберт Кубица с БМВ-Заубер продължава да бъде на ниво след завръщането си на пистата, записвайки пето време. Шести остана Ралф Шумахер с Тойота.

Двамата пилоти на Рено Хейки Ковалайнен и Джанкарло Фисикела ще стартират от четвърта редица. От пета тръгват Ник Хайдфелд с БМВ- Заубер и Ярно Трули с Тойота.