Пилотът на МакЛарън Мерцедес Люис Хамилтън не остави никакви съмнения в превъзходството си на домашната писта „Силвърстоун”, като победи безапелационно в днешното състезание за Голямата награда на Великобритания.

Хамилтън тръгна от четвърта позиция, но стартира блестящо и излезе веднага след заелия пол-позишън свой съотборник Хейки Ковалайнен от Финландия и малко му остана да го изпревари веднага.

Мократа писта и преваляващия дъжд направиха състезанието изключително динамично.

Още в първата обиколка Фетел и Бурде се завъртяха и излетяха едновременно от пистата, но Бурде успя да се върне на трасето.

Британецът Дейвид Култард също не успя да довърши началната обиколка. Пет обиколки по-късно Хамилтън успя да изпревари и нестабилния Ковалайнен, който в 11-та се завъртя и пропусна и Райконен пред себе си.

Повечето пилоти бяха заложили на две спирания в бокса, което за част от тях се оказа неподходящо заради променливите условия. Хамилтън и Райконен влязоха едновременно в 22-та обиколка и излязоха в същия ред.

Шест обиколки по-късно Хайдфелд, който спечели от късното спиране в бокса заради поставянето на подходящи гуми, изпревари Райконен и Ковалайнен едновременно, които се бореха за втората позиция.

Борбата бе спечелена от Ковалайнен, а междувременно отпадна и Физикела. Райконен влезе в бокса, за да сложи подходящи гуми. Малко след това от пистата изхвърча и Нелсиньо Пикет, а Маса се въртеше постоянно, но упорито оставаше на пистата.

Дванадесет обиколки преди края Хамилтън имаше комфортна преднина, а след него се нареждаха Хайдфелд, Барикело, Ковалайнен, Алонсо, Райконен, Накаджима и Трули.

В следващата обиколка и Ковалайнен се завъртя и изостана, а Райконен упорито се придвижваше напред, като пет обиколки по-късно успя да изпревари Алонсо и излезе на четвъртата позиция.

До края не настъпиха размествания в класирането и състезателите изглеждаха доволни от спечелените точки в тежките условия на „Силвърстоун”.

Във временното класиране трима души оглавиха класирането с равен брой точки. Хамилтън и съотборниците от Ферари Фелипе Маса и Кими Райконен имат по 48 точки, а Роберт Кубица е с 46.