Британският пилот на МакЛарън Люис Хамилтън вече определя като своя цел спечелването на шампионата във Формула 1, след като успя да се качи на върха на подиума в Канада.

С победата си Хамилтън затвърди своята лидерска позиция в генералното класиране при пилотите. 22-годишният британец вече е на осем точки пред съотборника си Фернандо Алонсо.

„Следващата ми мечта е да спечеля титлата във Формула 1,” заяви доволният Хамилтън.

С успеха в Монреал, той стана най-младият британец, печелил Гран При, като счупи рекорда на Майк Хоуторн.

Ако успее да спечели титлата, Хамилтън може да стане и първият британец, който го прави, след Деймън Хил през 1996 година.

Хамилтън обаче предупреди, че все още не е имал никакви проблеми по време на състезанията, и това вероятно предстои.

„Винаги е по-добре да се помни, че аз съм новобранец и това е първият ми сезон. Ще има и трудни моменти – надявам се да няма, но просто е невъзможно да няма,” добави младокът.

„В този бизнес винаги има добри и лоши дни. До момента съм постоянен и дължа това на отбора и хората около мен.”

Единственият случай, в който новак е печелил Формула 1, в цялата история на състезанието, е през 1950 година, когато Джузепе Фарина става първият изобщо шампион в надпреварата.

Междувременно, Хамилтън получи и подкрепата на Деймън Хил, който е убеден, че младият пилот може да спечели титлата. „Когато си достатъчно добър, значи си и на достатъчно години,” заяви Хил. „Нека не прекаляваме, но според мен, може би вече виждаме следващия световен шампион в него,” каза още Хил.