Участието на Люис Хамилтън в Гран При на Европа е под въпрос, след като лидерът при пилотите във Формула 1 претърпя тежка катастрофа по време на квалификацията.

22-годишният пилот на МакЛарън бе изнесен на носилка, след като предната дясна гума на болида му изгърмя точно на най-бързия завой на пистата „Нюрбургринг” – Ауди Есес. Хамилтън загуби контрол и се сблъска челно в мантинелата от гуми.

Хамилтън успя да излезе сам от болида, но веднага бе посрещнат от медицинския делегат на Формула 1 д-р Гари Хартщайн, преди да бъде поставен на носилка и закаран в медицинския център за изследвания.

Шефът на МакЛарън Рон Денис обясни, че експлозията се дължи на повреда в пистолета за поставяне на гуми, което означава, че тя просто не е била поставена добре, което е причинило твърде много вибрации.

Денис заяви: „Имаше повреда в пистолета от дясно. Гумата не бе закрепена добре. Това не е грешка на механиците. Но е провал в нещо. Същият пистолет бе използван и при Фернандо Алонсо. Поне знаем, че не е повреда в самия болид.”

Според Денис е твърде рано да се каже, дали Хамилтън ще може да се състезава в неделя.

„Той е добре,” заяви Денис. „Ще остане само няколко часа под наблюдение. Няма контузии. Може да отиде и до болницата, но е добре. Все още е рано да кажем, дали ще се състезава утре.”

Хамилтън вървеше на пето място преди инцидента.

Ако пропусне Гран При на Европа, авансът му от 12 точки на върха в класирането при пилотите почти сигурно ще се намали значително.