Лидерът в световния шампионат на Формула 1 Люис Хамилтън от тима на МакЛарън Мерцедес спечели пол-позишън за утрешния старт за Голямата награда на Унгария на пистата „Хунгароринг”.

Англичанинът спечели квалификацията с най - добро време от 1:20.899 минути. Хамилтън бе най-бърз и в първата фаза на квалификацията, като даде най-добро време от 1.19:376 минути.

След първата фаза отпаднаха двата болида на Форс Индия – на Адриан Сутил и Джанкарло Фисикела, както и Рубенс Баричело от Хонда, Кадзуки Накаджима от Уилямс и Ник Хайдфелд от тима на БМВ Заубер.

Във втората фаза на квалификацията доминираше Фелипе Маса, който направи най-бърза обиколка за 1:19.068 минути. За решителната трета фаза на квалификацията не се класираха Нико Розберг от Уилямс, Себастиен Бурде от Торо Росо, Дейвид Култард от Ред Бул, Дженсън Бътън от Хонда и Себастиан Фетел от Торо Росо.

В най-важната част на квалификацията Хамилтън отново показа невероятна класа и спечели пол-позишън.

До него от първата редица на стартовата решетка ще тръгне неговия съотборник Хейки Ковалайнен, който изостана с 0.241 секунди от англичанина.

От втора редица ще стартират Фелипе Маса от Ферари и Роберт Кубица от БМВ Заубер. Тимо Глок направи страхотна квалификация и ще започне пети, като до него ще бъде световния шампион Кими Райконен от Ферари.

Следват Фернандо Алонсо от Рено, Марк Уебър от Ред Бул и Ярно Трули от Тойота. Десетката пък затваря Нелсиньо Пикет от тима на Рено.