Люис Хамилтън с МакЛарън спечели Гран при на Япония и почти сигурно си осигури титлата при пилотите, след като се отдалечи на 12 точки от Алонсо два старта преди финала на Формула 1.

Англичанинът вдигна трофея след края на едно изключително драматично състезание на мократа писта „Фуджи”.
Въпреки непрестанните атаки Кими Райконен с Ферари остана на трета позиция зад Хейки Ковалайнен с Рено, а двукратният световен шампион Фернандо Алонсо отпадна 26 обиколки преди финала.

Другото Ферари с Фелипе Маса финишира на шеста позиция, а бразилецът бе наказан с едно влизане в бокса заради изпреварване, докато колата за сигурност все още водеше колоната от болиди.

Надпреварата започна с кола за сигурност, заради дъжда и лошата видимост, която изигра неприятна шега на част от пилотите. Това не даде шанс на повече от тях да направят начална атака и затова безспорният лидер в надпреварата – Люис Хамилтън зае без проблеми първата позиция, която не изпусна до края на всичките 47 обиколки на „Фуджи”.

Младият пилот направи безпогрешно състезание и успя да се задържи позицията си, въпреки мократа писта и лошите условия.

От щаба на Ферари бяха допуснали грешката да стартират с гуми Интермедия, което принуди техните болиди да влязат в бокса още от самото начало. По този начин на Фелипе Маса и Кими Райконен влязоха в бокса по три пъти, докато Люис Хамилтън го направи само веднъж.

Четвъртата позиция остана за Дейвид Култард с Ред Бул, а след него финалната линия пресече Джанкарло Фисикела с Рено.
В предпоследната обиколка отпадна и Ник Хайдфелд с БМВ-Заубер, който до момента се движеше на шеста позиция.

Люис Хамилтън изпълни на 100% предварително поставения си план, след като успя да спечели 10 точки в генералното класиране и се отдалечи на 12 от втория – Алонсо. Задачата на испанеца се усложни многократно, след като само два старта преди финала надеждите за трета световна титла са изключително минимални, тъй като разликата между двамата много трудно може да бъде стопена.

Класиране за Гран при на Япония:

1 Люис Хамилтън МакЛарън

2 Хейки Ковалайнен Рено

3 Кими Райконен Ферари

4 Дейвид Култард Ред Бул

5 Джанкарло Фисикела Рено

6 Фелипе Маса Ферари

7 Роберт Кубица БМВ Заубер

8 Витантонио Лиуци Торо Росо

9 Адриан Сутил Спайкър

10 Рубенс Барикело Хонда