Пилотът на Макларън – Мерцедес Люис Хамилтън спечели Гран При на Германия на пистата „Хокенхайм”. С този успех той оглави еднолично класирането при пилотите.

Само преди две седмици британският пилот спечели домашното си състезание във Великобритания, а този път младият пилот завърши с време от 1:31.20,874 при надпреварата за Гран При на Германия.

Нелсън Пикет – младши финишира втори, а трети - пилотът на Ферари Фелипе Маса.

Люис Хамилтън започна много добре състезанието, излезе начело и започна да трупа преднина, но катастрофата на пилота на Тойота Тимо Глок в 37-та обиколка наложи на пистата да се появи кола за сигурност, което стопи разликата на Хамилтън с останалите. Въпреки тежкия инцидент – завъртането на болида и разбиването му в една от стените, пилотът на Тойота се отърва без особени контузи.

В 39-ата обиколка почти всички пилоти, без тези на Макларън Мерцедес, се възползваха максимално от създалата се ситуация и влязоха в бокса за втори път да презаредят с гориво и да сменят гумите си.

В 51-ата обиколка Хамилтън направи много кратко посещение на бокса и излезе на пистата зад съотборника си Хейки Ковалайнен, който бе най-бърз от всички останали в последните обиколки от състезанието, но въпреки това се движеше на трето място в състезанието. Обиколка по-късно след очевидно нареждане от босовете на Макларън Мерцедес Хейки Ковалайнен пропусна пред себе си Хамилтън, който като един от лидерите в генералното класиране при пилотите в шампионата на Формула 1 задължително трябваше да спечели повече точки днес, за да се превърне в едноличен водач на тази класация.

Десет обиколки преди края на надпреварата Хамилтън настигна Фелипе Маса и го изпревари, за да излезе на второ място във временното класиране зад изненадващия водач Нелсиньо Пикет от Рено, който се бе възползвал максимално от ситуацията с излизането на кола за сигурност на трасето.

Две обиколки по-късно Хамилтън успя да задмине и Пикет, за да си върне лидерската позиция, която бе изгубил при влизането си за втори път в бокса.

До края на надпреварата нищо не можа спре Хамилтън и британецът успя да триумфира с победата в Гран при на Германия.

След него на второ място изненадващо финишира пилотът на Рено Пикет-младши, а трети се нареди Фелипе Маса с Ферари. Четвърти завърши Ник Хайдфелд с БМВ Заубер, следван от Хейки Ковалайнен с Макларън Мерцедес, Кими Райконен с Ферари, Роберт Кубица с БМВ Заубер и Себастиен Фетел с Торо Росо, които също спечелиха точки от днешното състезание.

Така след днешния старт от шампионата на Формула 1 лидер в генералното класиране при пилотите е Люис Хамилтън с 58 точки, следван от пилотите на Ферари Фелипе Маса с 54 и Кими Райконен с 51.

При конструкторите Скудерията запази лидерската си позиция със 105 точки. Втори е тимът на БМВ Заубер с 89 точки, следван от Макларън Мерцедес с 86.