Апелативният съд към международната автомобилна централа (ФИА) отхвърли жалбата на МакЛарън и потвърди шампионската титла във Формула 1 на Кими Райконен с Ферари, съобщават световните агенции.

Райконен спечели за първи път в кариерата си трофея след надпреварата за Гран При на Бразилия на 21 октомври с точка аванс пред съотборниците от МакЛарън Люис Хамилтън (Великобритания) и Фернандо Алонсо (Испания).

Както е известно МакЛарън поиска наказание заради нередности с горивото за отборите на Уилямс и БМВ-Заубер, чиито пилоти Нико Розберг, Роберт Кубица и Ник Хайдфелд завършиха съответно четвърти, пети и шести.

Причината беше, че температурата на бензина в автомобилите на тримата е била с повече от 10 градуса по-ниска от температурата на въздуха, което не е разрешено от правилника на ФИА.

След разглеждането на всички факти обаче членовете на апелативния съд решиха, че няма достатъчно доказателства и основания да наказва пилотите на Уилямс и БМВ-Заубер и те запазиха позициите си в крайното класиране.

Ако тримата бяха дисквалифицирани, то завършилият седми Хамилтън щеше да се придвижи на трето място в Гран При на Бразилия, което щеше да бъде достатъчно на 22-годишния новак във Формула 1 да бъде обявен за световен шампион за сметка на Райконен.