Пистата в Барселона ще продължи да организира стартове от Формула 1 до 2016 година. Шефът на най-бързия спорт Бърни Екъстоун обяви, че договорът с организаторите на испанското Гран При е продължен с още пет години.

Сделката бе сключена преди днешния старт в Барселона с президента на пистата „Каталуния” и вицепрезидента на каталунското правителство – Жозе Люис Карод-Ровира. Продължението на контракта между двете страни дойде два дни, след като и Валенсия бе обявена за домакин на Гран При през 2008 година.

Екълстоун увери организаторите, че испанската надпревара във Формула 1 ще си остане в каталунската столица, а новият старт ще носи името Гран При на Европа.

„Ще можем да организираме състезания в дълъг период. Пистата е в добро състояние и сме способни да домакинстваме мероприятието. Договорът до 2016 година не е достатъчен. Нашата цел е да създадем най-доброто трасе в света”, заяви Карод-Ровира.

Екълстоун също бе много доволен от сделката. „С тези хора не е нужно да сключваш контракт. Едно ръкостискане е достатъчно. Ако някой ме попита, как се прави писта, ще отговоря: Отиди и виж тази в Барселона”, каза шефът на Формулата.