От Световната автомобилна федерация (ФИА) заявиха днес, че са разочаровани, но не и изненадани от факта, че Асоциацията на тимовете от Ф1 (ФОТА) ще създаде конкурентни серии на "кралските гонки" през следващия сезон.

ФОТА обяви новината, която внесе смут в редиците на ФИА преди началото на уикенда за Гран При на Великобритания. От федерацията обявиха чрез специално изявление: "ФИА е разочарована, но не и изненадана от неспособността на ФОТА да се реши на компромис в името на спорта. Явно елементи, които са част от ФОТА чакаха този вариант от доста дълго време насам по време на преговорите и нарочно не показаха добра воля по време на преговорите. ФИА не може да позволи финансово въоръжаване в шампионата, нито може да позволи на ФОТА да диктува правилата във Формула 1".

ОТ ФИА добавиха, че крайният срок за записване за следващия сезон приключва тази вечер, а окончателният тимов лист за следващия сезон ще бъде обявен утре. Базираната в Женева ФОТА, в която влизат Макларън-Мерцедес, БМВ Заубер, Рено, Тойота, БраунGP, Ферари, Ред Бул и Торо Росо, се противопостави още от самото начало на решението на ФИА да се променят правилата и да се въведе намаляване на бюджета на тимовете от следващия сезон. Уилямс и Форс Индия приеха новите предложения, заедно с три нови тима - USF1, Campos и Manor. В свое изявление, ФОТА обяви: "Стана ясно, че организацията не може да продължи да прави компромиси с основните ценности на спорта. От ФИА не пожелаха да модифицират условията за записването в новия световен шампионат. Тимовете нямат никаква друга алтернатива освен да започнат подготовка за създаването на нов шампионат, който да отговаря на желанието на състезаващите се тимове и техните спонсори".