Ферари напуска Ф1, ако ограниченията на бюджета влязат в сила

Тимът на Ферари ще напусне Формула 1 в края на сезона, ако бъде въведено ограничение на бюджета за тимовете в "кралските гонки" от 2010 година, съобщи бордът на директорите на италианската компания.

Изявление на "черните кончета", разпространено след днешната среща на борда, гласи: "Никаква Формула 1 за нас през 2010 година, ако правилата не се променят. Ферари потвърждава, че застава твърдо срещу новите правила на ФИА и не възнамерява да регистрира колите си за световния шампионат на Формула 1 през 2010 година".

Бордът на директорите на Ферари се събра днес за да обсъди бъдещето на "черните кончета" във Формула 1, като срещата бе организирана от президента на тима Лука Ди Монтедземоло. Ферари са бесни на Международната Автомобилна Федерация (ФИА) заради намаляването на бюджетите на тимовете в "кралските гонки" до 40 милиона паунда. Италианският конструктор намекна наскоро, че може да се оттегли от Формула 1 заради тези ограничения и днес е било взето решение на срещата да се държи "твърд курс". Миналата седмица, пилотът на Ферари и бивш световен шампион Кими Райконен заяви, че може да се оттегли от Ф1 след края на своя договор през 2010 година, ако бъде въведено ограничение в бюджета за всички тимове.