Пилотът на Уилямс във Формула 1 Фелипе Маса заяви, че Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) може би трябва да преразгледа идеята за затворени пилотски кабини в шампионата.

Думите на бразилеца идват само два дни след погребението на Жул Бианки в Ница. Бившият състезател на Мейнър Маруся почина след 9-месечна кома, която бе резултат от тежката му катастрофа в Гран При на Япония през октомври 2014 година.

Самият Маса също има опит с животозастрашаващи инциденти на трасето – през 2009 година бразилецът претърпя сериозни черепни контузия, след като откачила се пружина от колата на Рубен Барикело го удари право в главата.

„Не съм съвсем против идеята за затворен кокпит“, коментира опитният южноамериканец. „Ако е по-добре за всички и няма да промени същността на Формула 1.. може би не със затваряне на кокпита, но поне да се направи нещо по отношение на безопасността.“

„Ако се върнем към катастрофата на Жул, много неща се промениха. За съжаление, трябваше да се случи инцидент от такова естество, за да проумеем нуждата от промяна. Смятам, че след смъртта на Аиртон Сена през 1994 година сега колите са много безопасни. Винаги обаче трябва да работим в тази насока – не говоря само за колите, а също така пистите. Изобщо всичко“, каза Маса.