След разочароващата 2007 година, пилотът на Хонда Дженсън Бътън е по-щастлив през 2008 и разкрива причините за позитивното си настроение в интервю за Autosport.com.

Тестовете в Херес миналата седмица бяха някаква светлина в тунела, ти споделяш ли това мнение?

- Най-хубавото е, че никой си няма представа за нашето състояние, това ни радва. Не мисля, че ще сме претенденти за точки, но смятам, че вече ще сме по-близо до тях. Ще сме в микса от много средняци, надявам се някъде около Торо Росо, във втората половина от средата, стискайте палци! Тестовете показаха стабилно подобрение, както и очаквахме. Добре е, че тестовете в тунела и на пистата дадоха еднакви резултати, което означава, че сме на правилен път.

По-различно ли е и настроението в отбора от преди 12 месеца, въпреки че резултатите на хартия не са много по-различни?

- Да. Усещането в болида е по-хубаво от миналата година, със сигурност се кара по-лесно. Това означава, че вече можем да започнем да работим в други насоки по подобряването му. И ние го правим, от първия тест досега има прогрес. На тестовете се вижда, че в края не сме много бързи, но колата вече е по-добра. Зимата мина много добре за нашия отбор.

Ти самият готов ли си да се трудиш, без да се бориш за първото място?

- Да, наистина очаквам с нетърпение уикенда. Отчасти защото не знам какво ще се случи, а и никой не знае на какво ниво сме ние. Всеки помни какви бяхме в Барселона. Не мисля, че трябва да се притесняваме от останалите отбори. Очакването обаче ме вълнува, определено.

Колко бързо смяташ, че ще дойде прогреса? Дали ще е с всяко изминало състезание?

- Не мисля, че ще имаме напредък във всеки старт, защото определено се нуждаем от време. Надявам се да направим четири-пет сериозни стъпки през сезона и ако успеем, ще е чудесно. Следващият сезон ще е много важен за мен, тогава вече ще се състезавам.

Какви промени наблюдаваш в отбора на Хонда след пристигането на Рос Браун?

- Нещата вече вървят доста повече в техническо отношение. Той посочи и някои области, в които нещата са ни куцали, но аз не бях забелязал. Наистина прогресирахме в области. Според мен в момента всичко в отбора е страхотно. Но съм сигурен, че Рос си има някои неща, които иска да подобрява и си върши чудесно работата.

Невероятно е как Рос познава всички, знае всичко. Той вече е минавал по този път, минал е през много шампионати. Също така той влияе на всички нас успокояващо, никога не вика. Много е кротък и просто оставя всеки да изрази себе си. Знам, че звучи лигаво, но той успя да извади на бял свят най-доброто от всички нас, от отбора като цяло.

Каза, че не очакваш да се бориш за точки в първите няколко старта. А кога според теб ще стане това?

- Мисля, че трябва да почакаме малко и да видим първо до къде сме стигнали през този уикенд. След това вече ще знаем повече, защото ще се сравним с останалите. Мисля, че когато се върнем в Европа, вече ще можем да говорим повече.

Ще бъдеш ли разочарован, ако Гран При на Австралия отпадне заради нощно състезание?

- Сигурен съм, че ако това стане, ще си има основателни причини. Не знам подробности, но ще съм малко разочарован. Това е един невероятен старт на сезона. В Австралия се чувствам като ученик в първия учебен ден, това е перфектното място за това. „Албърт Парк” е едно страхотно място, добра писта за старт на нещата. Винаги ми е харесвало тук. Ще ми липсва, а съм сигурен, че и на хората ще им липсва.

Ще ти е приятно ли, ако състезанието започне в 17 часа?

- Да, няма проблем с това. Ще е хубаво, ако се стигне до компромисно решение, защото мястото е страхотно. Винаги идваме тук по-рано, разпускаме и настава пълна лудница…

Гран При на Австралия е на 16 март.