Изпълнителният директор в Рено Карлос Госн е подал оставка. Новината обяви френският финансов министър Бруно Льо Мер. Ходът на родения в Бразилия 64-годишен бизнесмен е продиктуван от идеята да „се даде начало на ново управление”.

Госн, който има френско и ливанско гражданство, работи за френския автомобилен производител от 1996 година. Тогавашният изпълнителен директор Луи Швайцер го назначава за свой заместник и го натоварва със задачата да спаси компанията, която стремглаво върви към банкрут. Госн изработва план как да намали производствените разходи в периода 1998-2000 година, намалява работната сила и въвежда нова система на труд, която е вдъхновена от японската култура. В началото на новия век той успява да стори чудо, като спасява и бранда Нисан, където остава изпълнителен директор до април 2017-а.

През ноември миналата година Госн беше арестуван на летище „Ханеда” в Токио по обвинения за данъчни измами и неправомерна употреба на фирмени активи. В резултат Нисан го освободи от длъжността на президент, а малко по-късно той бе отстранен и от борда на директорите в Мицубиши. По време на тези събития Рено и френското правителство продължиха да засвидетелстват подкрепата си към Госн.

Сега изглежда ситуацията е претърпяла промяна, а за в бъдеще се очакват още такива, ако се вярва на думите на Льо Мер. „Карлос Госн току-що подаде оставка и сега идва моментът да начертаем пътя за едно ново управление”, заяви финансовият министър на Франция. „Най-важното е да се подготви бъдещето на Рено и бъдещето на съюза.”

Очаква се днес бордът на директорите във френския автомобилен производител да се събере, за да назначи наследник на Госн като стъпка към съхраняване на дългогодишната колаборация с Нисан.

Промяната идва по-малко от седмица след неочакваното напускане на Тиери Коскас, който трябваше да замени Джеръм Строл като шеф на спортната програма на компанията. Очакваше се Коскас да бъде директно подчинен на Госн, макар че на този етап не се счита да има връзка между двете напускания.