Лидерът в генералното класиране при пилотите във Формула 1 Люис Хамилтън изживя невероятна драма по време на Гран при на Китай на пистата в Шанхай, което бе спечелено от финландския пилот на Ферари Кими Райконен.

Хамилтън стартира много добре състезанието и удържа първата си позиция и след първите влизания в бокса. Младият пилот на МакЛарън водеше в класирането до 39-та обиколка, когато пистата започна да изсъхва и неговите гуми интермедия станаха много несигурни на пистата в Шанхай. В подхода към влизането си в бокса за втори път Люис не успя да удържи болида си, който излезе в чакъла и по този начин той отпадна.

По този начин Кими Райконен нямаше проблеми и успя да оглави класирането и да спечели Гран при на Китай. Финландецът остава в борбата за титлата, след като вече изостава само със седем точки от Хамилтън преди последното състезание в Бразилия.

Втори завърши двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който още от самото начало на надпреварата на пистата в Шанхай започна борбата си с Фелипе Маса, който в крайна сметка остана на трета позиция. Испанският пилот на МакЛарън също диша в гърба на Хамилтън със 103 точки и остана в борбата за титлата преди последното Гран при на Бразилия.

Невероятно състезание направиха болидите на Торо Росо, които завършиха съответно на четвърта Себастиян Фетел и шеста позиция Витантонио Лиюци.

Пети остана Джейсън Бътън с Хонда, а на последните две места, които дават точки завършиха Ник Хайдфелд и Дейвид Култард.

Крайно класиране на Гран при на Китай:

1 Кими Райконен Ферари

2 Фернандо Алонсо МакЛарън

3 Фелипе Маса Ферари

4 Себастиян Фетел Торо Росо

5 Джейсън Бътън Хонда

6 Витантонио Лиюци Торо Росо

7 Ник Хайдфелд БМВ Заубер

8 Дейвид Култард Ред Бул