Пилотът на Макларън Дженсън Бътън направи рядък комплимент на бившия си съотборник Люис Хамилтън, като заяви, че сънародникът му ще остне в историята на Формула 1 като един от най-бързите на пистата.

Двамата британци бяха екип между 2010 и 2012 при „сребърните стрели“, като заедно записаха 18 победи. Макар че съвместната им работа да не мина без противоречиви моменти (през 2011 година Хамилтън блъсна Бътън в Монреал, а през 2012 публикува в „Туитър“ конфиденциални телеметрични данни), ветеранът Бътън цени високо времето им заедно.

„Той е един от най-бързите пилоти, които някога са се качвали в болид от Формула 1“, каза той. „Неговите природни качества му осигуряват предимство срещу всеки по отношение на чистата скорост. Във Формула 1 обаче това не е достатъчно, тъй като освен собствените умения трябва да развиеш и усет към подготовката на колата и инженерната работа.“

„Според мен той е добър и в това. Когато бяхме съотборници, се забавлявахме доста, докато се надпреварвахме. Понякога нещата излизаха от контрол, но това бяха отделни моменти.“

В момента Хамилтън води тежка битка с настоящия си съотборник в Мерцедес Нико Розберг за титлата, като изостава на 22 точки зад него. „Като го гледам по телевизията, ми се струва, че се чувства спокойно в кожата си. Това е една доста по-различна версия на Люис, който преди време беше мой съотборник. Той приема всичко спокойно и се справя с проблемите, които среща, наистина добре. Не знам дали това не е само поза или действително вътрешно в себе си той е уверен в обрата. Според мен Люис наистина може да се пребори за титлата“, завърши Бътън.