Състезанието за Голямата награда на Италия във Формула 1 със сигурност ще се проведе на „Монца“ тази година, но отвъд нея продължава да цари неяснота относно съдбата му.

По-рано през миналата година бяха стартирани преговори за подновяване на договора и макар те да вървяха гладко, в началото на 2016 година комуникацията между организиторите и Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) рязко прекъсна. Италианците имат трудности с покриването на сумите за участие, като все още не могат да се осигурят промени в законодателството, които биха позволили по-голяма финансова помощ от държавата.

Въпреки това шефът на Италианската автомобилна федерация Анджело Дамиани остава оптимист по отношение на разговорите. „Не сме получавали никаква официална информация за провал при преговорите за подновяване на договора с Формула 1“, коментира той. „Ще направим всичко възможно, за да остане „Монца“ дом на италианското Гран При.“

В същото време шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун не даде индикации дали страните се приближават до успешен край. „Мисля, че пистата ще продължи да бъде част от календара. Сега тече дискусия между мъже, които все още си говорят. В крайна сметка очаквам да се стигне до споразумение“, сподели британеца.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS