Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф призна, че най-лошият възможен сценарий за тима относно базите му би било Великобритания да напусне Европейския съюз без сключването на сделка.

Раздялата между ЕС и Обединеното кралство трябва да се случи на 29 март, ала все повече хора на Острова се опасяват, че тя ще се случи без споразумения относно митническия режим и търговията. Това може да се окаже огромно препятствие за отборите от Формула 1, които трябва да пътуват до страните-членки на ЕС, а също така и да внасят ресурси от тях.

Реално всеки тим, ставал световен шампион при конструкторите с изключение на Ферари, е бил базиран във Великобритания. Мерцедес не прави изключение – базата на отбора се намира в Бракли, докато заводът за изработване на двигатели е в Бриксуърт.

„Ние разполагаме със страхотен достъп до талантите в Обединеното кралство. Точно както Силиконовата долина е в САЩ, Формула 1 се намира във Великобритания”, заяви Тото Волф.

„Към момента съществува риск дали Обединеното кралство може да остане конкурентно като локация, каквото е днес. Ние силно се надяваме такъв да бъде случаят.”

В отбора на Мерцедес към момента работят служители от 26 националности и голяма част от тях са граждани на ЕС. Евентуален „Брекзит” без сделка според него ще осигури на отборите, базирани извън Великобритания – Ферари, Заубер и Торо Росо – огромно предимство спрямо всеки, който остане на Острова. „Разглеждаме различните сценарии с клона на Мерцедес-Бенц във Великобритания, защото промяната няма да касае само Формула 1, но също така и основния бранд, движението на коли и части в и извън страната. Ако се стигне до „Брекзит” без сделка, това ще има огромни последствия спрямо дейности като придвижване между състезанията и развитието на колите ни. Това би бил един кошмарен сценарий, който дори не искам да си представя”, допълни Волф.