Бившият световен шампион във Формула 1 Найджъл Менсъл се изказа доста остро по повод новите минимални ограничения в теглото на болидите, които ще влязат в сила от другия сезон.

По настоящем колите в шампионата не могат да тежат по-малко от 642 килограма, ала от 2014 година границата ще се увеличи до 690 килограма. Почти сигурно разликата ще бъде използвана за новите 6-цилиндрови турбо двигатели. По този начин отборите ще се опитат да се придържат възможно най-близо към минималното изискване, което означава, че на по-тежките пилоти могат да бъдат пренебрегвани.

„Това е грешно. Те не са жокеи. Това е позор, това е дискриминация към средните и големите по размери пилоти“, възнегодува Менсъл.

От настоящите пилоти във Формула 1 Марк Уебър и Нико Хюлкенберг – който със своите 74 килограма един от заплашените за мястото – постоянно критикуват изискването, а Менсъл смята, че теглото на състезателите не трябва да се взима под внимание.

„По моето време нямахме нито системи за контрол на тягата, нито увеличено завиване – трябваше да бъдещ доста силен и имаше такива пилоти. Ако преди съществуваше такова ограничение, той никой нямаше да може да управлява колите от преди години. Според мен изискването трябва да се увеличи, за да може болидите да бъдат по-тежки и по-големите пилоти да не страдат“, завърши британецът.