От отбора на Мерцедес във Формула 1 разкриха, че най-вероятно са щели да напуснат най-комерсиалната автомобилна надпревара, ако употребата на 2,4-литрови 8-цилиндрови двигатели е продължила и след 2013 година.

До този момент се вярваше, че Рено е бил основната движеща сила на навлизането на новите 6-цилиндрови турбо блокове. Членът на борда на директорите в германския концерн д-р Томас Вебер обаче разкри, че и Мерцедес също е искал промени.

„Дали щяхме да се оттеглим, ако старите правила бяха още в сила? Да, мисля си, че да. Имахме много тежки дискусии“, обясни д-р Вебер. „Предишните двигатели вече бяха станали твърде неподходящи предвид тенденциите към смаляване и ефективността при работата с горивото.“

По думите му новата ера във Формула 1 е убедила големите босове, че участието в надпреварата е добра инвестиция. „Глупаво е да се твърди, че след промяната регулациите са станали твърде сложни. По-тихите двигатели просто демонстрират звука на бъдещето. Разбира се, бихме могли да увеличим малко децибелите, ако това е възможно. От друга страна дори обикновените автомобили предпочитат по-малките размери на турбо двигателите, така че и едно Порше звучи по подобен начин. Хората ще се научат“, обясни д-р Вебер.

В момента Мерцедес е далеч напред в класирането при конструкторите със 111 точки и три победи - две на Люис Хамилтън, една на Нико Розберг - в откриващите 3 старта.