Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо заяви, че единственият сценарий за негово завръщане в шампионата минава през сядането зад волана на „печеливш болид”.

37-годишният испанец съвсем наскоро записа втора победа в „24-те часа на Льо Ман”, като не успя да се включи в надпреварата „Индианаполис 500” заради слабо представяне в квалификацията. Така ветеранът отложи с още година плановете си за спечелване на „тройната корона” (победи в Льо Ман, Инди 500 и Гран При на Монако). В тази връзка шефът на Макларън във Формула 1 Зак Браун обяви, че за да върне Алонсо във Ф1, ще има нужда от трети автомобил в шампионата, защото не би махнал нито Карлос Сайнс-младши, нито Ландо Норис.

„Ако Формула 1 стане атрактивна опция отново, няма никакво съмнение, че бих се върнал. За в бъдеще ще бъда отворен само към интересни предложения”, обясни самият Алонсо. „Ако избера да се върна във Ф1, това ще бъде само заради съвсем реален шанс да спечеля титлата.”

„Имах контакти с Мерцедес през 2016 година, когато Нико Розберг обяви оттеглянето си. Говорих с Тото Волф, но в крайна сметка не си казахме твърдо „да”. Бях в Макларън и не беше лесно да се стигне до решение. Не проявявам интерес към проекти, където трябва да се стартира от нулата. Искам веднага да седна в печеливш болид”, добави испанецът.