Пилотите от Формула 1 получиха нареждане от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) да се въздържат от нецензурни реплики, когато дават интервюта за медиите.

В опит най-комерсиалната автомобилна надпревара да се доближи още повече до публиката, завършилите на първите три места във всяко състезания биват интервюирани още на подуима.

Въпреки това част от феновете се възмутиха от поведението на Кими Райконен и Себастиан Фетел – съответно първи и трети в Гран При на Абу Даби, които си позволиха някои волности в изказа.

Затова директорът по комуникациите във ФИА Норман Хоуел написа специално обръщение до тимовете. В него шефът заявява, че „отговорността пилотите да не употребяват нецензурни думи по време на медийни събития е колективна“.

„Разбирам, че преди битката адреналинът, повишеното настроение и разочарованието могат да забъркат опасна смес. Но пилотите от Формула 1 не са единствените, които дават интервюта в подобни условия: помислете за боксьорите, ръгбистите и футболистите, които отговарят на въпроси веднага след края на мачовете си. Те успяват да избегнат неподходящите реплики“, казва се в писмото на Хоуел.