Германският пилот Себастиен Фетел с Ред Бул ще стартира от първа позиция в състезанието по автомобилизъм за Гран При на Япония във Формула 1, след като постигна най-добро време в квалификациите.

С време 1:32.160 минути и средна скорост 226,836 километра в час Фетел изпревари италианеца Ярно Трули с Тойота, записал 1:32.220 минути и световния шампион във Люис Хамилтън с Макларън Мерцедес - 1:32.395 минути.

Местата от четвърто до шесто заемат Адриан Сутил с Форс Индия, Рубенс Баричело от Браун GP и Ник Хайдфелд с БМВ-Заубер.

От седма стартова позиция ще потегли лидера в световния шампионат Дженсън Бътън с Браун GP, a осми е пилотът на Ферари Кими Райконен.

Квалификациите бяха отбелязани с многобройни инциденти и катастрофи, но в повечето случаи без сериозни последици. Германецът Тимо Глок с Тойота пострада най-сериозно и беше транспортиран в болница.

„Тимо Глок бе транспортиран в болница и неговото общо здравословно състояние е добро. Той се оплаква от болки в левия крак”, съобщи в комюнике Международната федерация по автомобилизъм (ФИА). Младият пилот се заби с голяма скорост в предпазната стена от гуми.

Преди това швейцарецът Себастиен Бюеми с Торо Росо излезе от пистата в самото начало на първата квалификация.

Финландецът Хейки Ковалайнен с Макларън Мерцедес излезе от пистата при третата и последна квалификация, което доведе до ново прекъсване на квалификацията.

Австралиецът Марк Уебър пък пропусна квалификацията, след като катастрофира по време на свободните тренировки.