На първото по рода си 24-часово картинг предизвикателство по издръжливост ще мерят сили над 200 пилоти от 15 държави, заедно с известни личности от местните спортни и артистични среди.

Този уикенд (10-11 октомври, 2020 г.), картинг пистата в гр. Хасково ще се превърне в арена на битка между най-добрите картинг пилоти от целия свят, които ще се борят за победа по време на "ЕКО 24 часа на България" – първото 24-часово състезание за издръжливост, което се провежда не само в страната, но и в целия регион. 

Илиан Телкеджиев/Lap.bg
19 снимки

Над 200 състезатели от 15 държави, разделени в 34 отбора, ще демонстрират сила, мотивация, дух и екипност, заедно с известни личности от местните спортни и артистични среди и обещават на зрителите една незабравима надпревара. 

На специално събитие днес, организаторите споделиха подробности относно състезанието и представиха участниците в „Отбора на звездите“. Автомобилният състезател, печелил 24-часа на Нюрбургринг – Павел Лефтеров, рали пилотът и европейски шампион – Крум Дончев,  световният шампион в Супер Ендуро сериите – Теодор Кабакчиев и ултрамаратонецът – Красимир Георгиев, са част от родните спортни звезди, които ще се изправят срещу картинг професионалистите. 

Звездният отбор на "ЕКО 24 часа на България" допълват известният български актьор Асен Блатечки, любимият кулинар и ТВ водещ Лео Бианки, бийтбокс изпълнителят Александър Деянов-Скилър и певецът с уникален глас Рафи Бохосян. Всички заявиха своята готовност за победа и допълниха, че тяхното участие има за цел да вдъхнови повече млади хора за по-активен начин на живот.

"След изключително успешните предходни издания на международното картинг състезание, променяме формата и удвояваме времето, в което състезателите ще докажат своята сила чрез постигането на най-много обиколки за едно денонощие. Напълно в духа на най-престижната моторна надпревара "24 часа на Льо Ман". Силното международно участие доказва, че високоскоростните емоции и хъсът за победа не могат да бъдат спрени от създалата се ситуация. Благодарни сме на партньорите си, които застанаха отново до нас и ни подкрепят в организирането на "ЕКО 24 часа на България" -  сподели Николай Върбицалиев, организатор на състезанието, шампион на България по картинг и бивш пилот във Формула БМВ. 

Стартът на уникалното състезание ще бъде даден на 10 октомври 2020 г. от 13:00 ч., с надеждата духът на Льо Ман отново да завладее всички фенове на мото спорта в България. Финалната линия ще бъде пресечена на 11-и октомври в 13:00 часа. 

Още един специален отбор – "Еко Рейсинг Тийм", създаден от представители на медии, служители на ЕКО България и победителите от специална онлайн игра, ще се бори за победа.  

Входът ще бъде свободен за всички желаещи да наблюдават на живо зрелищното събитие. Те ще имат възможност да участват в игри за награди, предоставени от верига бензиностанции ЕКО, които са генералният спонсор на събитието. 

Организаторите се включват и в благотворителната кампания за събиране на средства за едногодишната Йоана от гр. Хасково и ще предоставят част от средствата събрани от таксите за участие в състезанието за спешното й лечение в чужбина.