Българският пилот във Формула 3 - Никола Цолов, ще трябва да изтърпи сериозно наказание, тъй като няма да може да участва в предпоследния кръг за сезона, който ще се проведе на пистата „Спа“ в Белгия между 26 и 28 юли.

Причината за това санкцията срещу българина е неговото участие в стартовете от Еврокупа-3 на белгийското трасе преди месец. Според стюардите, то е било в разрез с правилата, забраняващи тестовете извън официалните такива. Проблемът идва от факта, че Никола е участвал в Еврокупа-3 без да поиска разрешение от ФИА, а тъй като колите във Формула 3 и Еврокупа-3 са сходни като мощност и тегло комисарите прецениха, че това му носи нечестно спортно предимство.

Българинът не бе единствения пилот, който отнесе подобна санкция преди старта на уикенда на „Имола“. Мартиниус Стеншорн няма да може да участва в кръга на „Силвърстоун“, тъй като се включи в състезанията от GB3 серии на британската писта. От Хайтек обаче обжалват това решение, тъй като го смятат за „твърде строго спрямо предходни подобни нарушения“.

Все още не е ясно дали и АРТ няма да обжалва санкцията срещу Цолов. Пред стюардите от френския тим обясниха, че не са били информирани за намеренията на българския пилот да участва в стартовете от Еврокупа-3 на „Спа“.