80-те години на миналия век станаха повратна точка не само за страната, но и за съветската автомобилна индустрия.

По това време са създадени проекти на автомобили, които биха могли да станат успешни наследници на популярните си предшественици.

Някои от най-интересните концептуални модели, произведени в бившия съветски съюз, за които малко хора знаят:

НАМИ-ЛуАЗ "Прото"

През 1989 г. автомобилът имаше всички шансове да се превърне в модел за серийно производство. В допълнение към традиционните изисквания за превозни средства с висока проходимост (проходимост и надеждност), "Прото" създава комфорт на нивото на лек автомобил. Тялото е изработено във формата на мощна метална рамка, върху която висят леки панели от фибростъкло. Двигателят на "Таврия" осигури ускорение на автомобила до 130 км / ч. Като цяло имаме модерен компактен SUV с големи възможности за по-нататъшна модернизация. Но това развитие на Ланинградската лаборатория НАМИ не бе одобрена от Москва.

НАМИ 0288 "Компакт"

"Компакт" - експериментална машина, също създадена в Института на НАМИ и произведена в един екземпляр през 1988 г. Колата имаше редица технически решения, които бяха новост в СССР. "Компакт" имаше  бордови компютър, който контролира работата на окачването. Двигателят от "Таврия" беше модернизиран. Работил е с бензин и водород. Разход на гориво - икономичен 5.4 литра на 100 километра. Ако "Компакт" беше пуснат за производство, той ще се превърне в силен конкурент на популярния Daewoo Matiz.

НАМИ "Охта"

Проектът Охта е разработен в Ленинградския клон на НАМИ и едно копие е построено през 1987 г. Това е 7-местен автомобил с невероятна възможност за трансформация. Средният ред седалки се сгъва, за да се оформи маса. Предните седалки са завъртени на 180 градуса. Така простият интериор се превръща в уютно отделение. И ако е необходимо да се превози товара, седалките от втория и третия ред се отстраняват и миниванът става ван.
За СССР в края на 80-те години моделът изглеждаше много футуристичен, със своето рационално тяло и голяма остъклена площ. Фаровете бяха много ниски. И от под бронята с висока скорост се появи спойлер, подобрявайки аеродинамиката на колата.

ЗИЛ-4102

ЗИЛ-4102 е разработен по заповед на президента на СССР Михаил Горбачов в замяна на остарялата ЗИЛ-41041. В Англия са купили нов Rolls-Royce Silver Spirit за проучване и копиране на неговите характеристик в новия ЗИЛ. Също така, при проектирането на машината се разчита на американската школа за лимузини и на дизайна на големи седани Volvo 760.
През 1988 г. са произведени две копия на ЗИЛ-4102 коренно различни от предшественика си. Първо, колата е без рамка, с носещо тяло. Много външни панели са изработени от фибростъкло. Автомобилът получи V-образен 8-цилиндров двигател с мощност от 7.68 литра с мощност 315 к.с. Разходът на гориво по маршрута е бил 18 ... 21 литра на 100 километра.
Салонът е много просторен, декориран с бяла кожа, килими "леопард" и дърво. Богатото оборудване на лимузината на президента включва електрически прозорци, радиоприемник, система за високоговорители за 10 високоговорителя, 10-CD плеър, бордови компютър и синтез на реч. Въпреки всички нововъведения, зил-4102 не бе харесан от Горбачов, а проектът беше закрит.

Москвич-2139 "Арбат"

През 80-те години управлението на завода в Москвич реши да замени модела 2140, който отдавна е остарял. Инженерите са разработили редица проекти, които радикално актуализират моделната гама от десетина години напред. Обмислете най-интересните модели, от които малко хора знаят.
Москвич-2139 "Арбат" може да стане първият съветски седемместен миниван. Подобно на много други модели от този преглед, Арбат има стоманено тяло, върху което са прикрепени пластмасови панели. Автомобилът получи преобразуващ се интериор и многофункционален волан. През 1991 г. бе произведен един работен модел, който остана концепция.

Москвич-2143 "Яуза"

Концептуалната кола "Яуза" представляваше по-нататъшното развитие на седаните 2141. Моделът би могъл да претендира за колата с най-глупавите прозорци: горните части на страничните стъкла са здраво фиксирани и само долните се отварят. През 1991 г. са произведени 3 копия на Яуза.

Москвич-2144 "Истра"

От всички концепции на АЗЛК, насочени към 2000 г., най-реалистичен е Москвавич-2144 Истра. Тялото е изцяло от алуминий. Една странична врата се отваря, подобно на суперавтомобил, давайки достъп до салон с много нововъведения и екстри. Информация за скоростта на автомобила, както и изображение от устройството за нощно виждане, се проектира върху предното стъкло. Безопасността на автомобила е подобрена с колани, въздушни възглавници и антиблокиращи спирачки (ABS). В автомобила има климатична система, така че страничните прозорци не се отварят, оставяйки само малки прозорци.
Работата по забележителните концепции "Арбат", "Яуза" и "Истра" престана с разпадането на СССР и повечето други интересни идеи останаха на хартия.

Подробности за класацията на novate.ru в прикаченото видео!