Един от най-опитните ни автомобилни състезатели Илия Царски направи анализ на трагичния инцидент на Планинско Благоевград, при който неговият колега Георги Георгиев почина. Според Царски е било повече от задължително гумите на мощните автомобили да бъдат затоплени.

"Давам си сметка, че на мястото на колегата Георги Георгиев можеше да бъда както аз, така и всеки един мой колега, затова като многократен шампион в дисциплината Планинско изкачване, многократен победител на Планинско изкачване Благоевград и пилот с над 30-годишен стаж, бих искал да изкажа моята лична гледна точка за трагичния инцидент край село Делвино, по време на втори тренировъчен манш от Планинско Благоевград 2021, за съжаление завършил с фатален край за мой колега. При преминаване през финала с висока скорост (според мен с около 200км/ч), знаейки, че има твърде малко разстояние за намаляване на скоростта до безопасна такава, пилотът натиска рязко педала на спирачките, в следствие на което тежестта на автомобила се премества отпред, задната му част олеква, колелата блокират и губи сцепление поради факта, че гумите не са в работна температура. Доказателство за това е следата, която задна лява гума е оставила. Нейния цвят е клонящ към сив, което показва, че гумата не е имала достатъчно сцепление с асфалта. Имено заради това пилотът губи контрол, като се завърта леко надясно и така се удря в стената”, коментира Царски.

Пилотът пусна и клип от онборд камерата, минута след катастрофата. На него се вижда колко е нестабилен и неговият автомобил. 

"На всеки колега е ясно, че пилотирането на автомобили от порядъка на 700-750 к.с. ускоряващ от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди със студени гуми, които не осигуряват нужното сцепление е изключително опасно, граничещо със самоубийство. Тук е момента да попитам кой и защо забрани подгряването на гумите, което дава нужната стабилност и сигурност на автомобила??? Знам и отговора който ще получа, "Така е в Европа".... да, не оспорвам, че е така, но не бива да се омаловажава и фактът, че нашите трасета дори не се доближават до Европейските”, завърши 18-кратният шампион.