В изключително драматична надпревара под легендарния връх Шипка завърши петия кръг от българския шампионат по планинско изкачване "Шипка - Дамасцена". Надпреварата е кандидат за кръг от европейската купа по планинско изкачване.

След съботния ден, в който над всички в тренировките беше Любен Каменов с Митсубиши Лансър неделната битка между гладиаторите на планинските изкачвания трябваше да определи призьорите.

В крайна сметка слуд куп отпадания на пилоти и драма до последния момент победител стана Любен Каменов, който обаче кара извън класирането за националния шампионат. Той даде общо време от двата състезателни манша - 4:52.39 минути. 

Победител обаче в петия кръг на шампионата стана Христо Манолов с Митсубиши Лансер с време от 5:03.78 минути. На втората позиция се нареди Юлиан Телийски с време от 5:03.98 минути, а трети остана Пламен Камбуров също с Митсубиши Лансър и време от 5:04.54 минути.

Една от надеждите на рали спорта в лицето на Иван Влъчков не успя да завърши втория манш, след като се удари и прекрати участието си, а в съботния ден и в първия манш на неделята беше най-бърз от съперниците си в по-ниските класове. 

В клас RC3 Антон Титов (Мегапорт, Ситроен DS3 R3T), който завърши 14-ти в генералното класиране стана победител, независимо, че за него участието в надпреварата беше повече тест преди рали Сливен.

Изненадата дойде от Павел Шенков, който с ВАЗ 2107 завърши на 16-ото място в общото класиране като се представи повече от достойно.

Илия Царски с Митсубиши Лансър беше декласиран във втория манш на надпреварата, а подадената от него контестация не беше уважена.

Ники Златков с легендарното Ауди Куатро се удари на втория завой в първия манш и не завърши състезанието.

Призьорите от надпреварата похвалиха организаторите за свършената работа и за предоставените условия за състезание.

Последният кръг от шампионата е в Кюстендил през август.